Oude Rijksweg 10A - 4413 NK - Krabbendijke
T: +31(0)113503183 - F: +31(0)113503016 - E: info@fruvo.nl

Teelt

Snoei
In Oktober wordt er in de boomgaard begonnen met snoeien van de fruitbomen. Bij het snoeien wordt de basis gelegd voor de nieuwe oogst appels en peren in September. De overbodige takken worden verwijderd, zodat er genoeg licht in de boom komt. Te weinig licht heeft namelijk een nadelige effect op de vruchtknoppen. Verder worden ook de te dikke, oude en zieke takken verwijderd. Op deze manier wordt er voor een optimale fruitproductie gezorgd. Het snoeien is normaal gesproken rond April afgerond. Als de boom in de lente te hard groeit, wordt deze gewortelsnoeid. Dit houdt in dat de wortels machinaal met een mes worden doorgesneden. Hierdoor krijgt de boom minder voeding en wordt deze in groei geremd.

 
Bloei
In de lente komen de bloemen in bloei te staan. De bloesem kan niet tegen zware nachtvorst. Bij nachtvorst wordt er dan beregend. Dit houdt in dat de bloesem nat wordt gehouden. De bloem wordt dan opgesloten in een luchtbel met ijs er om heen. Want bij de overgang van water naar ijs komt namelijk stollingswarmte vrij, dit zorgt ervoor dat de temperatuur precies 0 graden is. Tijdens de bloei vindt de bestuiving plaats door bijen en windbestuiving. Voor een goede bestuiving worden meestal meerdere rassen bij elkaar geplant. Vogelaar Fruitcultures probeert door middel van een doelmatige gewasbescherming en een gedoseerde toelevering van meststoffen milieuvriendelijk te telen.

 
Oogst
Vlak voor de oogst in augustus/september worden de fruitbomen gedund. Dit houdt in dat de te kleine, slechte of het teveel aan fruit handmatig van de boom wordt verwijderd. Hierdoor steekt de plant zijn energie in het goede overige fruit. Bij extreme warmte wordt er in de zomer ook beregend. Hierdoor krijgt de boom zijn benodigde water en koelt het fruit af. Zo wordt de kans op zonnebrand op blad en fruit vermeden. Voor de oogst wordt de appels en peren ook geanalyseerd op kwaliteit, hardheid en brix. Op basis van deze gegevens wordt de plukdatum en de houdbaarheid van het fruit bepaald. Eind juli of begin augustus (afhankelijk per seizoen) wordt er gestart met het oogsten van de eerste zomerrassen. Het fruit wordt voorzichtig en zorgvuldig geplukt en in de voorraadkisten van 300 tot 400 kilo gelegd. Hierna worden de voorraadkisten uit de boomgaard getransporteerd en in koelcellen opgeslagen. In topproductie komt er tijdens de oogst per dag ruim 200 ton fruit binnen.